Pilates

Je zou een Pilates les kunnen beschouwen als belangrijk onderhoudswerk aan je lichaam. Deze les is erop gericht om kracht en flexibiliteit op te bouwen. De basis van deze les is dat je werkt vanuit stabiliteit. Je versterkt met name de buik, benen en billen. Door kracht te geven aan deze plekken, geef je ruimte aan de (onder)rug, schouders en nek. De Pilates-lessen leren je om terug te komen naar de loodlijn. Wanneer je beweegt vanuit de loodlijn, beweeg je vanuit gemak en ondervind je minder lichamelijke ongemakken. 

Voor wie is deze les geschikt? Voor iedereen die wil werken aan balans, kracht, stabiliteit & flexibiliteit. Het is een mooie combinatie met duursporten als hardlopen, wielrennen, schaatsen en zwemmen. Ook is het geschikt om na een zwangerschap of periode van herstel weer kracht op te bouwen.

In Pilates gaat het om de diepe core-spieren van het lichaam. We leren om met de juiste ademhaling en focus aan onze kracht en innerlijke balans te werken. We concentreren ons op bepaalde spiergroepen (buik, rug en benen). Door de intensiteit van de les met de focus op versterking en rekken van specifieke spieren creëren we een krachtig, maar ook soepel en dus ontspannen lichaam.

Pilates staat erom bekend dat je er sterk van wordt, maar er zijn nog veel meer goede redenen om Pilates te beoefenen. 

In eerste instantie heeft Joseph Pilates tijdens de eerste wereldoorlog herstellende soldaten geholpen. Hij was ervan overtuigd dat zijn oefeningen je in staat stellen om je lichaam en je geest te beheersen.

Bij Pilates gaat het met name om de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Dit zijn de buikspieren, spieren in de onderrug en in de heupen. Dit wordt ook wel de “core” of de “power house” genoemd. Hoewel hier de nadruk op ligt, train je bij Pilates je hele lichaam.

Dit wordt gedaan door middel van verschillende oefeningen die enerzijds je spieren sterker maken en anderzijds je spieren verlengen. Bij Pilates wordt daarom gewerkt met uitgestrekte ledenmaten, denk aan gestrekte benen en gepointe tenen. Dit zorgt voor lange, soepele en sterke spieren.

Pilates kent een aantal zeer aantrekkelijke voordelen, namelijk:

  • Het zorgt voor sterkere spieren met name in de buik, onderrug en heupen.
  • Het zorgt voor een betere houding
  • Het geeft meer stabiliteit
  • Vergroot je lenigheid
  • Draagt bij aan algehele fysieke fitheid
  • Draagt bij aan een gevoel van ontspanning.

Doordat je in Pilates werkt op je eigen niveau en met je eigen lichaamsgewicht, is Pilates geschikt voor alle leeftijden en lichaamssoorten. Ook als je herstellende bent van een blessure, kan Pilates vaak een geschikte vorm van lichaamsbeweging zijn.

Verschil Yoga en Pilates

Net als in de Yoga ligt bij Pilates ook de nadruk op principes als ademhaling, vloeiende bewegingen, concentratie en controle. Hierdoor draagt Pilates, net als Yoga, bij aan een gevoel van ontspanning en kan het de lenigheid vergroten.

Het verschil is dat yoga doorgaans wordt gezien als een levensstijl. Er ligt een oude traditie en filosofie aan ten grondslag die je helpt om in het hier en nu te leven. Op die manier heeft yoga ook een spiritual laag die gericht is op de geest. Pilates heeft deze laag niet. Pilates is voornamelijk gericht op fysieke resultaten.